Zöld Pont

Főoldal --> Zöld Pont --> Zöld Pont védjegy a világban

Zöld Pont védjegy a világban

Számos termék csomagolásán megtalálhatjuk a Zöld Pont védjegyet, amelyet először Németországban tüntettek fel a gyártók a termékek csomagolásán, hogy jelezzék, gondoskodnak a hulladékká vált csomagolás hasznosításáról. Mára 26 ország használja a Zöld Pontot a PRO EUROPE hálózatán belül, összesen 170 országban bejegyzett védjegy, és kb. 460 milliárd terméken találkozhatunk vele. A Zöld Pont ismertsége Magyarországon is széleskörűnek mondható.

Mit is jelent valójában?

A Zöld Pont elnevezésű nemzetközi védjegy a PRO EUROPE hálózat tagjainak közös jelölése. A fogyasztó számára azt a jelentést közvetíti, hogy a védjeggyel ellátott csomagolás kibocsátója a jogszabályi előírásoknak megfelelően teljesíti hasznosítási kötelezettségét. Magyarországon a védjegy használati jogosultságát kizárólag az ÖKO-Pannon ruházhatja a kötelezettekre.

A Zöld Pont jogszerű használatáról itt olvashat.

Hogyan működik az Európai Unió országaiban?

Az Európai Unió országaiban a csomagolt termékek gyártói, forgalmazói koordináló szervezetekhez csatlakozhatnak, hogy gondoskodjanak az általuk kibocsátott csomagolás előírt arányú hasznosításáról. A hasznosítási díj fizetése ellenében a koordináló szervezet megszervezi a csomagolási hulladék szelektív begyűjtését és hasznosítását, kiterjedt begyűjtési és hasznosítási háttériparral tart szoros kapcsolatot. A gyártó, forgalmazó cégek a csomagoláson feltüntethetik a Zöld Pont védjegyet. 2003. január 1. és 2011. december 31. között Magyarországon is ilyen rendszer működött, azonban az új szabályozás megszüntette a hazai gyártói felelősségi rendszert.