Gyártói felelősség

Főoldal --> Gyártói felelősség --> Hulladék hierarchia

Hulladék hierarchia

A hulladék hierarchia sorrendbe állítja a hulladékkezelés módjait aszerint, hogy azok környezeti szempontból mennyire kívánatosak. Olyan iránymutatás, amely az EU hulladékgazdálkodási szabályozásának, ezáltal a tagállamok nemzeti szabályozásának is része. Magyarország 2012-ben a Hulladéktörvény elfogadásával ültette át a hazai jogszabályokba.

A hulladékhierarchiát jellemzően piramissal ábrázolják, amelynek csúcsán a megelőzés áll, azonban jelenleg ez képviseli a legkisebb arányt. A piramis alján a hulladéklerakás található, amely a leginkább elkerülendő módszer lenne a hulladék ártalmatlanítására, azonban ma még igen elterjedt megoldás a hulladék ártalmatlanítására.

Hulladék hierarchia

Ábra: Hulladék hierarchia

Megelőzés

Tudatos igényfelméréssel és vásárlással nem termelünk felesleges hulladékot. Vásároljunk úgy, hogy a lehető legkevesebb hulladék keletkezzen! Keressük a nagyobb kiszerelésű termékeket, amit lehet, csomagolás nélkül vásároljunk, és ne vásároljunk felesleges dolgokat!

Hulladékcsökkentés

A termékek, illetve azok csomagolásának tudatos tervezésével jelentősen csökkenhet a termék környezeti hatása. Ha kevesebb anyagot használnak a csomagoláshoz, kevesebb hulladék keletkezik. Ugyanakkor fontos, hogy úgy csökkentsük a felhasznált nyersanyagokat, hogy mind a termék, mind a csomagolás betöltse funkcióját. Ha például bizonyos élelmiszereket nem megfelelően csomagolunk be, azok idő előtt megromlanak, és hulladékká válnak, így sokkal nagyobb környezeti és gazdasági kárt okozunk.

Újrahasználat

Amit lehet, használjunk újra, mielőtt kidobnánk! Újrahasználatnak számít például a többutas üvegpalack, amely visszagyűjtés és megfelelő tisztítás után akár negyvenszer is újratölthető, de újrahasználatról beszélünk a használt ruhák begyűjtése és értékesítése esetében is. Törekedjünk arra, hogy az anyagok minél később váljanak hulladékká, azokat tartsuk körforgásban, amíg csak lehetséges!

Újrahasznosítás

A háztartásokban, az iparban és a kereskedelemben óhatatlanul keletkezik hulladék, ez természetes része a gyártási és fogyasztási tevékenységnek. Fontos, hogy a szelektív hulladékgyűjtés rendszerén keresztül összegyűjtsük a hulladékokat, és megfelelő válogatási, előkezelési folyamatok után újrafeldolgozzuk azokat. Újrahasznosításnak jellemzően az anyagában történő hasznosítást nevezzük, amely során a papírból újra papír, a műanyagból újra műanyag lesz.

Energetikai hasznosítás:

Az eljárás során hulladékból energiát, jellemzően hőt vagy gázt állítanak elő, és azt fűtésre, villamos energia termelésre használják fel. A hulladékégetés mellett energetikai hasznosításnak számít a korszerű hulladéklerakókban keletkező gázok hasznosítása is.

Lerakás

A maradék, hasznosításra nem kerülő hulladék jellemzően hulladéklerakókra kerül.  A megtelt hulladéklerakókat rekultiválják, azonban a lerakóban lévő hulladékok jelentős része még évtizedekkel később is változatlan formában ott van a föld alatt.

vissza a lap tetejére